Yeni kitaplar, oyunlar mı ?

Oyun, Kitap
3 yıl önce / 30-04-2021

Oyunlar günümüzde bir çok insan için vazgeçilmez olmuş durumda. Oyunların yeri bu kadar artmışken, tüketimleri ve çeşitleri de arttı. Bu tüketim ve çeşitlilik, insanlara bir çok deneyim sunmaya başladı. Kitaplarda insanlar bir çok evrene, zamana, karaktere ulaşabiliyor. Oyunların bazıları bu kitaplarda yaşanan olayları ve deneyimleri bizlere sunuyor. Kitaplarda yaşanan olayları görsel olarak deneyimlemek ve seçimlerle hikayeyi değiştirmek, kitaplardan daha fazlasını sunuyor.

Kitapları okumak bizlerin okuma becerisini ve sabrını yükseltirken, oyunların çoğunluğu insanların sabır süresini ve dikkatini verme süresini kısaltmakta. Kitapları sesli okumak konuşma problemleri ve diksiyonu iyi yönde etkiliyor. Kitapları bu kadar övmüşken birazda kötü yanlarından bahsetmek istiyorum. Kitaplar bizlere güzel evrenler, deneyimler sunarken, bir kitabı okumadan kalitesini anlayamıyoruz. Kitapları internet platformlarından okuyorsanız, herkesin yazabildiği ortamda maalesef kalite düşüyor. Oyunlarda da bu kalite durumu geçerli fakat kalitesini anlamak için içeriği tüketmemiz gerekmiyor.

Oyunları bir çok insan kaçış aracı olarak kullanıyor. İşten yorgun gelmiş bir kişi rahatlamak için oyun oynayıp, stresini atabiliyor. Kitaplar işten yorgun gelmiş insanlar için yorucu olabileceğinden ilk seçenek olmuyor. Oyunlar daha az dikkat ve odaklanma gerektirdiği için her yaşa hitap edebilmekte. Günümüzde tablet ile büyüyen bir nesil var. Aileler çocuklarının eline tableti verip ne yaptıklarını denetlemiyor. Bu çocuklar ufak olmalarına rağmen oyun gibi içerikleri tüketebiliyorlar. Oyunlar şu zamanlarda bir çok insana sanki katil yetiştiriyormuş gibi gelse de oyunlaştırma iyi bir eğitim aracıdır. Örnek olarak okullardaki not sistemi oyunlardaki puan sistemiyle aynıdır. Yüksek puan iyi, düşük puan kötü. Bazı ülkeler dördüncü sınıfa kadar genelde çocuklar okulu sevsin ve daha kolay öğrensinler diye derslerinin çoğunu oyunlarla geçiriyorlar. 

Oyunların günümüzdeki yeri hiç kuşkusuz yüksek bir mevkide. Önemli olan ailelerin bunu denetlemeleri. Oyunların çoğunun üstünde kaç yaş için uygun olduğu yazmakta yada oyunların ana sayfasında oyunla ilgili bilgiler verilmekte. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak kadar, oyun alışkanlıklarını kontrol etmekte çok önemli. Günümüzde oyunlar kitapların yerini almaya ve daha iyi deneyimler sunmaya başladı ama bir çok kitaptaki deneyimler oyunlara aktarılamadı. Oyun oynayıp eğlenmek kadar kitap okuyarak eğlenmekte mümkün. Eğer sıkı bir oyuncuysanız bir çok oyunda alışık olduğunuz hikayeye yön verme hikayeyi değiştirme olayı için macera kitaplarını okuyabilirsiniz. Oyunlardaki gibi seçim anlarında size seçenek sunmakta ve şu seçenek için şu sayfaya gidin gibi yönlendirmelerle, sizlere seçenekler sunmakta.

Yorum Yaz
E-posta adresiniz yorumlar listelenirken gizli kalacaktır.
İlk yorumu siz yazın!

Bu konu için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yazarak destek verin!

Yorum Yaz