Chromium Nedir ?

Güvenlik
4 yıl önce / 25-09-2020

Chromium nedir ? Google Chrome, Opera, Microsoft Edge gibi Web tarayıcılarının çekirdeği diyebiliriz. Açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Resmi web sitesi  chromium.org. Açık kaynaklı olması bir çok insanın kullanabilmesine ve geliştirebilmesine olanak tanır. Peki bu ne demek insanların tarayıcıyı istedikleri gibi düzenlemesine ve kullanmasına yarar. İsterseniz sizde kaynak kodlarını indirip kendi tarayıcınızı yapabilirsiniz. 

"Virüs mü ?" sorusunu çok gördüm. Chromium kesinlikle bir virüs değildir. Bu dediğim virüs içine konamayacak anlamına gelmiyor. Açık kaynaklı olmasından bahsetmiştim. Açık kaynaklı olması herkesin bu tarayıcıyı indirip düzenleyebilmesine olanak tanıdığı için, bunu kötü amaçlı insanların kullanması da mümkün. Chromium bazen bilinçsizce kullanılmış oluyor. Siz bir program kurduğunuzda, bu program eğer chromium kullanıyorsa ve işini düzgün yapmamışsa sıkıntı çıkarabilir. Bu sıkıntılar insanların performansını etkiler ve silmek kurtulmak isterler. Chromium için şu anda bir setup yani kurum dosyası yok. Kurum dosyasının olmaması bilgisayardan kaldırılması için elle müdahale gerektirir. Yüklü programlardan bulup silemeyiz ancak dosya yolunu bulursak elle silmemiz mümkün. Bazen yüklü programlar arasında görüp silmekte mümkün. Yüklü programlar arasında görüp silmekte bazen kurtuluş olmayabilir. Sizlere tam olarak kurtulmanın yolunu gösteremem yada anlatamam bir çok program farklı şekilde kullanmakta. Oynadığım bir oyunda oyun dosyalarının içindeydi ve düzgün yazıldığı için problem çıkarmadı. Başka bir oyunu kurarken yanında chromium kurdu ve programlardan silmeme rağmen silinmedi. Burada iş biraz size kalıyor.

"Silmeli miyiz ?" bu soruyu da çokça gördüm cevabım "Size bağlı olarak değişir" olacaktır. Bir oyun yada programla kurulduysa ve performansınıza etkisi varsa silin. Kendi sitesi yada chromium kararlı olarak sunulmadığı için kararlı sürümleri bizlere sunan woolyss sitesinden indirdiyseniz, buralardan size bir zarar gelmez.

Son olarak sizlere woolyss'den bahsetmek istiyorum. Chromium kendi sitesinde en son derlenen hali ile bizlere sunulur bu durumda eğer hatalar varsa deneyiminizi kötü etkiler. Karasız sürümlerdir bunlar. Karalı sürümler uzun testler ve kullanımlardan sonra bizlere olabilecek en hatasız olarak sunulan sürümdür. Kararlı sürümler bizlere chromium sitesinde sunulmuyor, sunulsa da sürekli geliştirildiği için fazla vakit geçmeden yeni bir sürüm geçmeden değişmiş olabiliyor. woolyss bizlere kararlı sürümü derleyip sunmakta. Chromium ile ilgili merak edilenleri sizlere anlatmaya çalıştım. Yazımı sesli ve görselli olarak görmek isterseniz Youtube kanalımda bu konuyla alakalı en güncel videoma bakabilirsiniz.

Yorum Yaz
E-posta adresiniz yorumlar listelenirken gizli kalacaktır.
İlk yorumu siz yazın!

Bu konu için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yazarak destek verin!

Yorum Yaz